Filtre Dosyası 5: Kızılötesi filtre nedir? Kızılötesi filtreler nasıl kullanılır ?
Optik filtreleri incelediğimiz yazı dizisine devam ediyoruz. 5. başlığımızda Kızılötesi filtreler var. Kızılötesi filtre nedir? nasıl ve ne zaman kullanılır?
5.) Kızılötesi Filtreler ve Kullanım Alanları
Kızılötesi (IR) filtreler, kızıl ötesi fotoğraf elde etmek için kullanılır. Fotoğraf çekeneler için Kızılötesi fotoğrafçılık başlı başına bir fotoğraf alanıdır. Açıkçası Kızılötesi fotoğraf nedir bizim şuan ki konumuz değil. Kızılötesi fotoğraf için birçok çekim tekniği, yöntemi vardır. Bu yöntemlerden en basitlerinden birisi de kızıl ötesi filtre kullanarak kızılötesi fotoğraf elde etmektir.
Sanki kar yağmış gibi bembeyaz fotoğraflar kızılötesi fotoğraflardır. Normalde makineler kızılötesi fotoğraf çekemezler. Kızılötesi fotoğraf için özel modifikasyonlar gereklidir. Bahsi geçen modifikasyonlar farklı bir yazının konusu olduğu için biz şu anlık filtre yardımı ile kızılötesi fotoğrafa yapına odaklanacağız.
Kızılötesi Işın Kısaca Nedir?
Kızılötesi ışın yada uluslar arası ismiyle infrared ışın (IR) insan gözü ile doğrudan görülemeyecek ışınlardan biridir. Bilindiği gibi birçok dalga boyunda ışın vardır ve insan gözü bu dalga boylarının sadece cüzi bir kısmını görür. Gözün görebileceği dalga boyu frekansı yaklaşık 400 ila 800 nm (nanometre) arasındadır. Kızılötesi ışık ise daha düşük frekanslı ışık türüdür ve doğrudan insan gözü ile görülemez. İnsan doğal ortamında göremese de, teknolojik üstünlüğü ön planda olan fotoğraf makineleri neden kızılötesi ışığa duyarlı değillerdir? Fotoğraf makineleri imal sürecinde doğadaki tüm ışıklara duyarlı olacak şekilde tasarlanamazlar.
Aslında sensör üzerine bir çok frekansta ışık düşer fakat yapılan mühendisliklerle bu dalga boylarının sadece insan gözü görebileceği aralığa kadar düşürülür. Açıkçası tüm dalda boylarına duyarlı olması çok daha kolay iken uzun mühendislik uğraşları sonucunda kızılötesi veya morötesi gibi ışın türlerine duyarsız hale gelir. Fotoğraf makinelerini sınırlandırılması tabi ki iyi bir şeydir. Aksi takdirde tüm ışık boyları ile çekim yapsa idi zannımca anlaşılmaz bir ürün ortaya çıkacaktır. Tabi sensör yanmazsa… Kızıl ötesi filtrelerin kullanımları da diğer tür filtreler gibi çok kolaydır. yine lensin önüne dairesel şekilde vidalanma ile takılır ve çekime hazır hale getirilir. Bu yüzden kızılötesi fotoğrafçılık için en kullanışlı yöntemlerden biridir.
Kızılötesi Filtre Fiyatları
Bir fotoğraf makinesinin kızılötesi, fotoğraf çekebilmesinin en kolay yollarından birisi kızılötesi, filtre kullanmaktır. Ayrıca en az maliyetli yöntemdir de. Az maliyetli dediğime bakmayın en basit kızıl ötesi filtre günümüzde 600 Tl civarından başlıyor ve 5 bin TL civarına kadar çıkıyor.
Kızılötesi filtre Çeşitleri
Kızılötesi filtreler 590 nm den başlar ve 950 nm dalga boyuna kadar uzanabilir. Kızıl ötesi ışığın spektrumu 700 ile 1200 nm arsında olduğunu varsayarak tüm spektrumu kapsayabilecek filtre yoktur. 590 nm ışın için üretilen filtre ile 950 nm için üretilen filtreler aynı görüntüyü vermezler. Bu yüzdedir ki bu tarz bir filtre almadan önce kızılötesi fotoğrafı çok iyi incelemeniz gerekmektedir. Yukarıda da anlatmaya çalıştığım üzere fşltr seçmeden önce hangi dalga boyunda fotoğraf çekmek istediğinize karar vermelisiniz.
Yine kızıl ötesi filtre kullanırken dikkat edilecek bazı noktalar bulunmaktadır. Bunların başında filtre takıldıktan sonra kadraj alamamak gelecektir. Zira filtreler normal ışık için olmadığından normal gün ışığını neredeyse %90 civarında kıracaklar ve vizörde karanlıktan başka bir şey olamayacaktır. Netleme almanız zorlaşacak ve çekim için epey uğraşılacaktır. Bahsettiğim yan etkilerinden dolayı manüel mod ve manüel netleme kullanılmak zorunda kalınacaktır; bilginiz olsun. He bir de unutmadan ilave edeyim; tripot şarttır. Zira artık bu filtreler ile uzun pozlama moduna girmiş oluyoruz 🙂
Filtre Dosyamızın Diğer Yazılarını Okumak İçin Lütfen Üzerini Tıklayın.
1. UV Filtreler
6. Macro (Close- up) Filtreler
7. Efekt Filtreleri ve Çeşitleri