Sonbahar Fotoğrafı Nasıl Çekilir ?

Sevgili fotoğraf severler; saygılar , selamlar. Güneşin yatay seyretmeye başladığı şu son bahar günlerinde geçen yıldan aklımdan yazmayı geçirdiğim sonbaharda fotoğraf çekmek isimli yazım ancak nasip oldu. Sonbaharın hazin yaprak dökümü arasında, rengarenk ormanlarda, sisli çayırlarda veya dupduru bir gölde sonbahar fotoğrafı nasıl çekilir anlatmaya çalıştım. Birbirinden güzel sonbahar fotoğrafları için, hangi lensleri kullanmak lazım, hangi ayarları yapmak nerelerde nasıl pozlar çekmek lazım sizler için derledim.

Sonbahar Fotoğrafı çekmek istiyorsak Öncelikle sonbahar kavramının zamansal yönünü belirleyelim. Ülkemiz 4 mevsimi yaşayabildiği için bölgesel olarak sonbahar zaman kavramı değişebilmektedir. Yılın daha çok ekim ve kasım aylarından bahsediyoruz sanırım. Doğu bölgeleri için eylül ve ekim, batı ve güney bölgeleri için ise kasım ve aralık ayları son baharın derin hissedilen zamanlarıdır. Sonbahar doğuya erken, güneye ise geç gelir. Genel manada sonbahar ağaçlardaki yaprakların renk değiştirmesiyle başlar ve tamamen dökülmesi ile son bulur.

Sonbaharda fotoğraf çekmek, diğer aylara nazaran daha elverişlidir. Bunun özellikle 2 sebebi vardır. Birincisi Doğadaki renk sayısının artması ve ikincisi de güneş ışınlarının geliş açısı ile kompozisyon oluşturmak daha kolaylaşıyor olmasıdır. Ters ışık kullanımı diğer zamanlara göre daha da önem kazanır. Ayrıca gece ile gündüz sıcaklıkları arasındaki fazla değişimden kaynaklı doğal sis bu mevsimde kış ve yaza göre çok daha fazladır. Dolayısı ile fotoğraf çekimine elveriş yaz veya kışa göre daha fazla olmaktadır.

Sonbahar Fotoğrafı Çekimi İçin Ön Hazırlık

Sonbaharda fotoğraf çekimi için kesinlikle önceden plan yapılmalıdır. Mekan belirlenmeli ve gidiş geliş zamanı planlanmalıdır. Aksi halde yeşil, sarı, turuncu yapraklar yerine çırıl-çıplak yapraksız dallar bulabilirsiniz. Şehrinizde ve ya özellikle de şehir dışında bir lokasyona gezi düzenlenecekse ön hazırlık şarttır. Mekanın ve zamanın seçimi kadar konu seçimi de önemlidir. Orman ağaçları mı, portre çalışması mı, yoksa sulak alan çalışması mı yapılacağı önceden belirlenmeli ve ona göre planlama yapılmalıdır. Planlama da ayrıca hava durumu da dikkate alınmalı, eğer istenmeyen bir hava olacaksa plan ertelenmeye açık olmadır. ( Fotoğraf gezisi yazımız için tıklayın)

Plan yapıldıktan sonra, çekim için araç gereç hazırlanmalıdır. Bir fotoğrafçının çantasında bulunması gereken ekipmanları farklı bir yazıda sıralamıştım, tek tek yazarak zaman kaybetmeyeceğim. Sonbahar fotoğrafı için En önemli ekipmanımız kameradan sonra geniş açılı lensler olacaktır. Manzara ağırlıklı çalışma yapmak daha keyifli olacağından ultra geniş açılı lens bulundurmak açıkçası zorunluluktur. Geniş açı istememizin diğer bir nedeni de geniş alan derinliğine ihtiyaç duyulmasıdır. Tele bir lensle hem konu kadrajlamak hem de yeterli alan derinliği vermek mümkün olmayacaktır. Eğer geniş açılı bir lens yoksa teknik olarak panoramik fotoğraf denenebilir.

Güzel Sonbahar Fotoğrafları İçin Neler Yapılmalı

Sonbaharda güneş daha yatay hale geldiği için sert yanal ışık doğuracaktır. Bu yanal yoğun  ışık daha sıcak tonlara hakimdir ve renkleri daha çok ortaya çıkaracaktır. Benzer şekilde sonbahar fotoğrafı nda ters ışık da kompozisyonlar kullanılmalıdır. Ters ışıkta daha çok gölge-renk oyunu kompozisyonları ortaya konulabilir. Gerek yanal ışık, gerek ters ışık sonbaharın ayrılmaz ışık kaynaklarıdır ve çok etkilidir.

Kompozisyon oluştururken doğal çevreden muhakkak yararlanılmalıdır. Örneğin sonbaharda onlarca tür mantar ürer. Rengârenk bu mantarları gerek makro çekimlerde, gerek yardımcı öğe olabilecek kompozisyonlarda kullanabiliriz. Bu tatlış mantarlar eğer çok renkli ise direk ana öğe olarak da kullanılabilir. Yaprak altından çıkan mantar veya ağaç köklerinde yetişmiş farklı mantar türleri değişik kompozisyonlar verebilir.

Sabah saatlerini Kaçırmayın

Sonbahar fotoğraflarının en iyi çekileceği zaman dilimi sabah erken saatlerdir. Sis yoksa hava çok temiz olur. Sis varsa zaten harika kompozisyonlar yakalanabilir. Temiz havalarda renkler sabah saatlerinde daha doygundur. Doğa uyanışa yeni yeni geçmiştir; hayvanat ve nebatat bize farklı konular sunabilir. Sonbahar fotoğrafı çekmek isteyenler erken kalkmalıdırlar. Ayrıca zamanı verimli değerlendirme adına da mekana sabah erken intikal etmek çokça faydalı olacaktır.

Diğer bir sonbahar ögesi ise sabah saatlerinde oluşan sistir. Sis, ister karada ister su yüzeyinde harika bir yardımcı öğedir. Ormanda sisler arasında kalmış rengarenk ağaçlara kim hayır diyebilir ki? Ya da sisten kendini sıyırmış yabani bir tilki fotoğrafına, ya da sandalla gölde balık tutan bir balıkçıya ?

Sonbaharın en çok tercih edilen ögelerinin bir diğeri de rengarenk bir faunaya dönüşen büyük yapraklı ağaçlardır. Özellikle çınar, kestane, meçe ormanlarında bu renk cümbüşü ile kolaylıkla kompozisyon oluşturabilir. Renkleri ortaya çıkarmak için az yukarıda bahsettiğim yanal ışıktan yararlanmayı da unutmayın. Bu büyük yapraklı ormanlarda bazen çok ilginç tekil ağaçlarda olabilir. Ağacın genel dokusu veya yapraklarının öznel dokuları göz önüne verilerek kadrajlama yapılabilir. Örteneğin meşe ormanında bir çınar ağacı hem biçim hem de renk olarak göze ilk çarpanlardan olacaktır.

Sonbaharın Çayırları ve Göletleri

Sonbaharın diğer bir mekanı da yazdan sonra tekrar yeşeren ve yeşerdikten sonra tekrar kurumaya yüz tutan savana- çayırlardır. Otlar nispeten uzarlar ve renk değiştirebilirler. Yerdeki farklı türdeki otlar birlikte doku ve renk olarak farklılık  yaratacaklar. Dahası bu otlara için koşuşturan evcil veya yabani hayvanlar da orada ise tadından yenmez. Kim arkada rengârenk bir ormanın önünde uzunca bir çayırda otlayan kocaman boynuzlu bir geyiğe hayır diyebilir ki?

Sonbaharın diğer bir ögesi de küçük ya da büyük su birikintileridir. Oluşturduğu faunası veya rüzgarsız bir havada arka plan yansıması ile göletler sıklıkla sonbahar fotoğraflarında tercih edilir. Bahsi geçen gölet 2m genişliğinde de olabilir 200m genişliğinde de. Önemli olan nasıl kullanacağını bilmektir. Örneğin orman içinde oluşan ve üzerinde yani düşmüş yaprak olan göletler.

Uzun Pozlama ile Sonbahar Fotoğrafı ve Filtre Kullanımı

Göletler kadar sonbaharda nispeten coşan akar sular ise uzun pozlama için harikadır. Rengarenk ormanların arsında kadife tül gibi akan bir şelale tüm fotoğrafçıların hayalidir. Uzun pozlama için nd filtre, veya kısık diyafram kullanılabilir; Tripot şarttır.

Doğanın renklerini daha doygun alabilmek için polarize (cpl) filtre kullanmak faydalı olacaktır. cpl filtreler doygunluk vermenin yanı sıra su yüzeylerindeki yansımaları da alacaktır. Dikkat edilmesi gereken ise ışığı 1 veya  2 stop kadar kırmalarıdır. enstantane yeterli düzeyde değilse doğru pozlama için iso gerekir. polarize filtre kullanırken özellikle de orman içi gibi ışığın zor ulaştığı yerlerde doğru pozlama için ayarlarınızı sürekli kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Sonbahara Farklı Bakış Açıları

Sonbahar fotoğraflarında konuya farklı bakış açıları kazandırmak çok daha eğlenceli olacaktır. Örneğin bir tepenin üzerinden konuyu yüksekten kadrajlamak veya tam tersi yere çok alçalarak doğanın azametini fotoğraflamak gibi. En marjinal bakış açılarından birisi de günümüzde artık dronlarla bu renk cümbüşüne tepeden bakmaktır. Tam tepeden dikey bakış açısı ile de sonbahar renk cümbüşü ile harikulade fotolar çekilir.

Yine bakış açısının değiştirilebildiği diğer bir tür de macro çekimlerdir. Konunun özüne kadar sokulabilirsek çıplak gözden farklı bir bakış yakalamamız muhakkaktır. O yüzden ki makro özellikli bir lens de iyi iş çıkarır. Mümkünse profesyonel 1:1 Makro lens tercih etmek gerekir.

Sonbaharda yukarıda da bahsettiğimiz gibi genellikle ortamın fotoğrafı çekilir. Manzara fotoğrafçılığı fazlası ile idealdir. Fakat bahsettiğimiz ışık kalitesi ve renk cümbüşünden portre fotoğrafçıları da nasibini istemelidirler. Harika arka plan oluşturabilirler. Alışılmışın dışına çıkmak için sonbahar biçilmiş kaftandır. Dost ortamında  basit portreler denenirken, daha profesyonel  çekimler de düşünülebilir. Düğün veya özel gün fotoğrafları için dış çekime çıkılabilir. İster profesyonel ister amatör portre fotoğrafı denenmelidir. Portre fotoğrafçılığında ise imkan varsa yapay ışıklardan da yararlanılabilir.

Güneş ışınlarının rengârenk yaprakların arasından ışık sızması da farklı kompozisyonlar için kullanılır. Dikkat edilecek nokta ışınların az bir kısmının yarattığı etkidir. Fazla ışık olursa fotoğrafta istenmeyen durumalar ortaya çıkar ve ideal fotoğrafı elde edemeyiz. Konu ya çok ışıklı olur yanar; ya da karanlıkta kalır görünmez. Benzer şekilde diyaframın kısık kalması da hem alan derinliği hem ışık ayarlanması açısından faydalı olacaktır. Bu tarz fotoğraflarda ışık ölçümü de büyük önem arz eder. Genel ölçüm ile birlikte orta ağırlıklı ölçümü de gerektiği zaman kullanmak fayda sağlayacaktır.

Sonbahar Fotoğraflarının Düzenlenmesi

Çekimlerin en son kısmı her zaman olduğu gibi sayısal düzenlemelerdir. Renk ve kontrat gibi basit ayarlamaların yanı sıra kompozisyonu daha net kılmak için kırpmalarda kullanılabilir. Ortamda renk cümbüşü varken bilgisayardan da hafifçe bu renkleri arttırmak ve ön plana çıkarmak keyif verici olacaktır. Benzer şekilde biraz kontrast keskinliği ile fotoğraflar daha hoş bir hal alır. Bu tarz düzenlemeleri yapmak istemeyen kişilere de çekime başlamadan önce kamera üzerinde  renk ve kontrasttın fazla olduğu çekim ayarı yapmalarını öneririm. Örneğin standart çekim yerine vivid (canlı) çekim gamı kullanmak daha iyi olacaktır.

Tedbiri Elden Bırakmayın

Son olarak son bahar fotoğrafçılığını bir uyarı ile bitireyim. Dağa gezilerine çıkarken çok dikkatli davranılması gerekir. Gidilecek mekan ve zaman aralığını muhakkak ebeveyn veya yakın arkadaşlara söylenmelidir. Kaybolma riski çok fazladır. Telefonun çekmeme ihtimali her daim fotoğrafçı arkadaşların aklında olmalıdır. Ayrıca yaban hayatında sadece minik bitki ve sevimli hayvanlar yoktur. Ayı veya yaban domuzu gibi kırsallarda fazlaca bulunabilen zarar verme ihtimali olan hayvan türleri veya zehirli bitkiler de vardır. Bu türlere karşı çok dikkatli olunmalı, karşı karlıya gelmekten kaçınılmalıdır. Hayvanın, mekanda bulunma emaresi ile karşılaşılırsa çok dikkatlice ve acilen ortamdan uzaklaşılmalıdır.

Işığınız Kaliteli olsun…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu