Fotoğrafta Kompozisyon Kuralları-6: FOTOĞRAFTA ÇERÇEVELEME- KADRAJLAMA
Özellikle baştan belirtmek isterim ki Fotoğrafta kompozisyon kuralları dediğimiz maddeler aslında keskin kurallardan oluşmaz. Kuralları ezdiğimizde bir yaptırım vardır fakat burada bahsedeceklerimiz tam olarak öyle değil. Fotoğrafçılıktaki kuralların bir yaptırımı yoktur; ancak uygulandığında kompozisyona estetik ve potansiyel katacaklardır. Fotoğrafta kurallar olmazsa olmaz değildir. Asıl amacımız fotoğrafın daha estetik, daha güzel ve anlatımının daha güçlü olmasını sağlamaktır. İçerdiği anlamı genişletmek, görülmesini hissettirmek gibi yarımcı amaçları da olacaktır muhakkak bu Kurallar bütününün. Birazdan bahsi geçecek kurallara dikkat ede ede artık fotoğraf sanatında da kurallara uymamanın ne kadar etkili olacağının farkına da varacağız çoook uzun zaman sonra… Bu yazımızda da fotoğrafta çerçeveleme ‘den bahsedeceğiz.
Fotoğrafta çerçevelemeye örnek. Bir ağaç kovuğunun içinde yeşeren otlar , ağaç tarafından doğal şekliyle çerçevelendirilmiştir. Bu doğal çerçeveler bir nevi fotoğrafta kompozisyonu sınırları içine alır.
Dolayısı ile yukarıdaki açıklamalarımdan sonra Makaleye Fotoğrafta Kompozisyon Kuralları demekten ziyade Fotoğrafta Kompozisyon Teknikleri şeklinde ifade etmek daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum.
Fotoğrafta Kompozisyon Nedir:
Fotoğrafta kompozisyonun tanımını Prof. Sabit KALFAGİL Hoca’nın tanımı ile yapayım: ‘’Fotoğrafın dilini oluşturan tüm anlatım ögelerinin, belli bir çerçeve içinde, anlatımı etkili kılacak, izleyicinin duygu ve düşünceleri ile anlatılanı paylaşmasını sağlayacak doğrultuda düzenlenmesidir’’ diyerek bana söz hakkı bırakmamaktadır.
Fotoğrafa iki çeşit kompozisyon vardır.
1.Kapalı kompozisyon: konunu tüm öğeleri ile birlikte, fazlalıklardan ayıklanmış olarak çerçeve kenarlarından boşluk payı bırakılarak bitirildiği düzenlemedir. Herhangi bir hareket kadrajlanarak çerçeve ile kesilemez, dışarı doğru hareket devam ettirilemez. 2.Açık kompozisyon: ana konu çerçevede kalan ve fakat bazı öğeleri çerçeve ile kesilen, konunun devamı izleniciye bırakılmış kompozisyonlardır. Çerçevede sınırlı olsa da anlam bütünlüğünde zengindir.
Fotoğrafta Kompozisyon Teknikleri-6: Fotoğrafta Doğal Çerçeveleme – Doğal Kadrajlama:
Fotoğrafta doğal kadrajlamayı; odaklanılacak konuyu kadraja girmesi planlanan yardımcı ögeler ile etrafını çevirmek olarak tarif edebiliriz. Doğal çerçevelemede adından da anlaşıldığı gibi doğal dokular ile çerçeve oluşturmaktır. Bu çerçeveler seçilirken fotoğrafın dokusunu bozmayacak öğeler tercih edilmelidir. Doğal çerçevelemede bazen öyle çerçeve öğeleri seçilebilir ki; ana öğeyi desteklediği gibi kendisi de fotoğrafa estetik katabilir. Yani sadece size çerçeve oluşturmakla kalmaz fotoğrafın da bir parçası olacaktır. Tercihen bu tarz çerçeveleri kullanmak lazımdır. Fotoğrafta çerçeve öğesi sadece bir bordür vazifesi görmemelidir.
Fotoğrafta çerçeveler illaki tüm kadraj kenarını doldurmak zorunda da değildir. Fotoğrafın 4 kenarı olduğunu düşünürsek bazen 4 kenar bazen 3 kenar bezen de sadece 2 kenar çerçevelenebilir. Kadrajın o zamanki pozisyonuna ve etraftaki çerçeve öğelerine bağlı değişecektir bu. Tecrübelerime dayanarak en etkili görüntülerin kenar sayısından çok çerçeve biçimine bağlı olduğunu söyleyebilirim. Mevzu nicelikte değil niteliktedir.
Fotoğrafta doğal kadrajlamayı veya doğal çerçeveyi kullanacak arkadaşlar önce çerçeveyi düşünerek kompozisyonlarını oluşturmalıdırlar. Aksi takdirde önce konu bulunursa uygun çerçeve bulmak daha zor olmaktadır.
Fotoğrafta Diğer Kompozisyon Ögeleri İçin Lütfen Üzerini Tıklayın
- Fotoğrafta Sadelik
- Fotoğrafta Ritim
- Fotoğrafta Doku
- Fotoğrafta üçler Kuralı (1/3 Kuralı)
- Fotoğrafta Çizgi Kullanımı
- Fotoğrafta Çerçeve Kullanımı
- Fotoğrafta Bakış Boşluğu
- Fotoğrafta Denge
- Fotoğrafta Altın Oran Kullanımı
- Fotoğrafta Simetri
- Fotoğrafta Kontrast
- Fotoğrafta Hareket Hissi